Licenser

Rätten att använda programvara, enkelt eller en djungel...

Licenser, en djungel...

Begreppet "licens" blir allt viktigare att förstå för den som licensierar, hyr eller använder programvara. Att ha en licens är att ha rätten att använda programvara d.v.s. själva dataprogrammet.

Licensen kan vara en så kallad volymlicenser, och exempel på detta är en licens/produkt som levereras via t.ex. Microsoft Open License, Open Value eller Open Value Subscription- avtal. Dessa licenser säljs endast till företag, skolor, ekonomiska föreningar m.fl. Installationsmedia eller nedladdningsbara filer som levereras med ett volymavtal är ofta anpassade till företagets behov av t.ex. massinstallation av produkter.

En licens kan också kan vara en så kallad styckelicenser och gälla för en dator/enhet. Exempel på detta är en Microsoft FPP (kallas ibland även retail) som levereras i en konsumentkartong som en privatperson eller mindre företag kan köpa "på stan". Ytterligare en variant är en OEM-licens som är förinstallerad och kommer med dator i samband med inköpet.

En ytterligare skillnad är i många fall vilket installationsmedia som levereras. Ett OEM-media kan t.ex. inte användas till en volymlicens-installation, medan en FPP i sin tur måste aktiveras på respektive dator...


LicenserKontakta gärna Lotta Jansson direkt på 070-190 47 76.
Du kan även e-posta till lotta.jansson@ultimateconsulting.se

Läs mer


MSDN  volymlicenser

Licenser  styckelicenser

Nyheter/kampanjer

PowerObjects CRM-bok  Easy-License

Molntjänster...

Microsoft lanserar dock nya sätt att licensiera sig i.o.m. intåget av diverse molntjänster. Office 365 t.ex. kan köpas som paket eller i "lösa delar" via oss som återförsäljare.
Vidare erbjuder vi alltid bästa möjliga dagspris samt smidigare fakturering.

Kvalificerad rådgivning...

Vi vill att du skall kunna känna dig helt trygg med dina licensinköp rörande Office 365 och erbjuder därför kvalificerad licenrådgivning inför ditt intåg i molnet.

Vår Office 365-expert, Daniel Hannu (070-190 47 72)
E-post: daniel.hannu@ultimateconsulting.se